Inspiratie voor creativiteit en innovatiekracht

Focus als Epke Zonderland

En welke goede voornemens heb jij gemaakt deze zomer?

Ik heb besloten om meer prioriteiten te stellen. FOCUS. Dat valt niet altijd mee als 'plukideepersoon'. Ik kan wel met 10.000 dingen aan de slag. En elke dag van 6 uur 's morgens tot 0.00 uur 's avonds aan het werk zijn. Dan heb ik na drie dagen al een complete werkweek achter de rug.

Dat hou ik niet lang vol en ik word er zakelijk en privé niet 'de blijste' van. Daarom heb ik besloten om mijn vizier scherp te stellen, om meer te bereiken met minder inspanning, zodat Springidee met de juiste inspanning haar businessdoelstellingen behaalt. Zo efficiënt en effectief mogelijk dus.

Braindump

Eerst ben ik een overzicht gaan maken van alle ideeën, opties en mogelijkheden die ik op allerlei verschillende papiertjes en digitale notities heb genoteerd, aangevuld met nieuwe ideeën die ter plekke ontstaan. Eerst mijn hoofd leeg maken, net zoals bij een klassieke brainstorm. Vervolgens ben ik direct gaan selecteren.

cocd boxCOCD-Box

Bij veel opdrachtgevers maak ik tijdens het creatief proces bij de selectie van ideeën gebruik van de COCD-Box. De ene as van deze tool geeft de mate van originaliteit van een idee aan en de andere as de mate van realiseerbaarheid van het idee. Op die manier ontstaat de matrix met 'Now', 'Wow' en 'How' ideeën.

Do-it-youself-Box

DIY boxVoor mijn ideeënkeuze heb ik de assen herdefinieerd. Ik heb een as die aangeeft de mate waarin het idee bijdraagt aan mijn businessdoelstellingen voor dit jaar. Dat is een doel wat ik nú belangrijk vind. Dus even geen lange termijn gedachten. De andere as gaat over tijd. Hoeveel tijd kost het idee om uit te voeren. Zo ziet mijn matrix er dan uit.

Zo zou je natuurlijk ook de as kunnen wijzigen in: grote of kleine investering of lange of korte termijn. De keuze van de as hangt af van je doel van dat moment. Gebruik je creativiteit om de matrix aan te passen.

En de vervolgstap?

Tja, de vervolgstap is dat ik 'Nu-doen-ideeën' ten uitvoer breng en me niet laat verleiden door bijvoorbeeld de geneugten van het web. Volhouden en blijven focussen. Zoals Epke Zonderland zich richt op het volgende WK turnen. En als de biddende buizerd die geduldig wacht op het juiste moment om het muisje te verschalken. Focus. Focus. Focus.

Praktisch.

Persoonlijk.

To the point.

Met plezier.

Springidee®

Marieke van Dijk

Hoofdstraat 57
5528 AH Hoogeloon
0497-842060
06-23615778

info@springidee.nl

KvK  53441680

Ontwikkel je creatieve denkkracht

Mis geen waardevolle inzichten meer! Schrijf je in en ontvang artikelen over creatief denken, innovatie, inspirerende voorbeelden en #plukideeën voor oneindige creativiteit.
Ongeldige invoer